Receptpärmen


Chokladtårta

Skrivet av Linda den .

En ganska enkel tårta som jag gjorde till påskafton i år. Mäktig, chokladig och god. Jag köpte påskägg, påskharar och noblessa som dekoration för att få en påskig känsla. Det sparar också mycket tid att inte behöva göra alla dekorationer själv.

https://d33wubrfki0l68.cloudfront.net/af66c2ec49551c55eeb55e018afb0f2917e62d45/fe7a8/images/pasktarta.jpg

Ingredienser

Tårtbotten

  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl råsocker

Fyllning

  • 300 g lagom mörk choklad (ca 50% kakaohalt är lagom tycker jag, eller blanda ljus och mörk choklad)
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 20 g smör (rumsvarmt)
  • 1 msk sirap

Topping & dekoration

  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 ask Noblessa
  • 5 chokladkaniner
  • 5 vita chokladpåskägg
  • 5 mörka chokladpåskägg

Gör så här

I korthet: Tårtbottnen bör göras i god tid. När den kallnat gör man fyllningen. Sen skär man bottnarna, brer på fyllningen och toppar med den vispade grädden. Låt tårtan stå i kylen till ca 30 min innan den ska serveras. Dekorera med chokladen och servera.

Tårtbotten

Sätt ugnen på 175°. Ta fram en rund form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Lägg i bakplåtspapper och kläm fast kanten.

Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och häll i mjölken.

Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Vispa ägg och socker (både strösocker och råsocker) pösigt. Vänd ner de torra ingredienserna och tillsätt smörmjölken. Rör till en jämn smet.

Häll smeten formen. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Känn med sticka att den är klar. Låt tårtbottnen kallna.

Fyllning

Klicka i smöret i en bunke. Grovhacka chokladen och lägg i bunken med smöret.

Koka upp grädden med sirapen. Vispa då och då så att det blandas och inte bränns. När det kokar häll det direkt över chokladen och smöret. Rör runt tills det blandas.

Om chokladen inte smälter innan blandningen blivit kall går det bra att ställa bunken över vattenbad tills det smält. (Men det funkar inte med vit choklad, då är det bäst att smälta chokladen innan man häller på grädden). Varmt vatten från kranen i en bunke funkar utmärkt som vattenbad.

Låt fyllningen svalna i rumstemperatur.

Montering, topping & dekoration

Vispa grädden.

Skär tårtbottnen i 3 delar. Ta fram ett tårtfat och lägg den översta delen på fatet. Ovansidan av tårtbottnen ska vara uppåt (eftersom den är svårast att skära igenom med tårtspaden sen).

Bre på hälften av fyllningen. Lägg nästa tårtbottendel ovanpå och bre på resten av fyllningen. Lägg på den sista tårtbottendelen uppochner, så att insidan hamnar uppåt.

Bre grädde i ett tunt lager över hela tårtan, även på sidorna. Försök att bre grädden så få gånger som möjligt. Det är lätt att smulor från tårtbottnen blandas med grädden om man smetar runt för mycket.

Nu är tårtan redo att dekoreras, men med chokladgodiset är det bäst att vänta till precis innan servering eftersom choklad kan bli "svettig" i kylen. Ställ in tårtan i kylen till 30 min innan servering.

Dekorera med Noblessa på runtom hela tårtan. Krossa några Noblessa och strö ovanpå tårtan. Ställ kaninerna och äggen slumpmässigt på tårtan eller enligt något mönster, som du vill.

Tårtan är färdig!