Receptpärmen


Chokladtryffel

Skrivet av Patrik den .

Detta recept har vi gjort i min familj sen jag var liten. Jag har för mig att receptet från början kommer från någon TV-julkalender, men inte säker.

https://d33wubrfki0l68.cloudfront.net/7f34ebff0e2b28646da3a80af2f2296daed5e93d/56cf6/images/chokladtryffel.jpg

Sedan så länge jag kommer ihåg har jag gjort åtminstone en sats av denna tryffel varje år, med lite olika varianter. Antingen bara som de är eller slängt i nåt roligt. Exempel på vad jag testat är chili, kaffe, cointreau och whisky. I år blev det dock bara helt naturella

  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 100 g smör
  • 300 g mörk blockchoklad
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker

Till doppning:

  • 150 g blockchoklad
  • 2 msk smör
  • 3/4 dl kakao

Koka upp vispgrädde och smör i en kastrull. Bryt cholkaden i bitar och lägg den i grädden. Tillsätt strö och vaniljsocker rör tills chokladen smält.

Kyl smeten i kylen under natten. Dagen efter, forma kulor i lagom storlek. Detta är knepigt och det tar mig ca 75% av smeten för att “få in snitsen” varje år. De första ser mer ut som små oformliga klumpar, men till slut får jag till de och de 10 sista blir runda och fina. Det är väldigt svårt att göra det med helt kylskåpskall smet, så låt den gärna stå i rumstemperatur en stund innan du börjar göra kulorna. Använd två teskedar för att få till en någorlunda symmetrisk form och använd sedan händerna för att få den helt rund. Ja, det är fantastiskt kladdigt och du kommer få choklad överallt. Det är värt det :) Jag fick också större framgång om jag “mojsade runt” smeten i bunken lite grann innan jag tog upp den på skedarna. När det är klart, ställ in kulorna i kylen igen en stund så de stelnar till.

Efter en stund, smält smör och choklad till toppingen. Droppa lite på varje kula och sen är det bara att packa ner i lämplig burk!

Om du känner att du är för stressad i julstöket eller helt enkelt inte orkar stå där och göra kulor kan du även hälla ut smeten i en lagom stor form och ställa in den i kylen. Gör toppingen på samma sätt och smeta på ett ganska tunt lager, låt stelna i kylen nån timme och skär sedan upp lagom stora bitar.

Uppdatering: Linda fick i julklapp pralinformar. Eftersom dessa chokladtryfflar tog slut under julen tänkte vi att det är ett perfekt tillfälle att kombinera invigning av julklapp med nyårsgodisproduktion.

Chokladtryffel i pralinformar

Hon fick även en liten chokladspritsare som även den fick invigas:

Smält choklad på pralinerna