Receptpärmen


Morotskaka

Skrivet av Linda den .

Den här morotskakan är sagolikt god. Den tar ca 2 timmar att baka, men det är det värt.

https://d33wubrfki0l68.cloudfront.net/7f21d155c168df725995b142961bbec7bfc3fc94/6631c/images/morotskaka.jpg

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2,75 dl strösocker
  • 1,75 dl solrosolja
  • 5 dl vetemjöl
  • 0,75 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk kanel
  • 400 g morötter
  • 50 g valnötter

Glasyr

  • 175 g smör, rumsvarmt
  • 1-2 dl florsocker
  • 200 g färskost (cream cheese)
  • 1 nypa vaniljpulver (eller vaniljsocker)

Gör så här

Sätt ugnen på 175°C. Smörj och mjöla en sockerkaksform eller en rund form med löstagbar kant (24 cm i diameter är lagom).

Skala och riv morötterna (på grova sidan av rivjärnet blir bra). Hacka valnötterna.

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt oljan.

Blanda ihop vetemjöl, salt, bakpulver, bikarbonat och kanel. Vänd ner det i äggsmeten och rör tills det är blandat. Tillsätt morot och valnötter och kör en kort stund med elvispen tills det är blandat.

Häll upp smeten i formen. Grädda ca 1 timme i mitten av ugnen. Låt kakan svalna lite och lossa kanten på formen.

Glasyren

Gör glasyren medan kakan är i ugnen eller när den är klar. (Kakan måste ändå svalna lite innan man brer på glasyren).

Mosa samman smör och florsocker med en gaffel. Rör ner färskost och vaniljsocker.

När kakan har svalnat och du inte kan vänta längre på att få äta upp den så smetar du på glasyren över hela kakan.

Skär upp i bitar och servera.

Förvaring

Om hela kakan inte går åt kan du vänta med att bre på glasyren. Förvara glasyren i kylen och kakan i en lufttät burk i rumstemperatur. När du vill äta en bit skär du upp den och brer på glasyren.

Det går också bra att förvara hela kakan i kylen.

Godast är dock att äta upp den nybakad.