Receptpärmen


Parmesankex

Skrivet av Patrik den .

Nyår. Vi kom fram till att vi ville ha lite tilltugg till fördrinken så vi kom på att vi ville göra en sats av "våra" parmesankex. Receptet kommer från Brunkebergs-kokboken, men har i våran bekantskapskrets blivit kända som våra kex.

Eftersom vi var på landet på nyår hade vi inte med oss kokboken, vilket blev lite problematiskt. Internet till räddningen. En sökning på parmesankex brunkeberg ledde oss till bloggen martinbakar.se, där hela receptet fanns publicerat. Yay för internet!

Ingredienser

  • 100 g riven parmesan
  • 120 g vetemjöl
  • 100 g rumstempererat smör
  • några riv på en muskotnöt
  • en dutt cayennepeppar
  • 10 g flingsalt
  • något som garnering: torkade örter eller hackade nötter

I vårt fall så skippade vi både muskotnöten och cayennepeppar. Muskotnöt fanns inte och cayennepepparen gick ut 2010 och såg inte så rolig ut. Så är det när man är på landet.

Kexen är jättelätta att göra. Blanda ihop allt utom garnering till en deg. Eventuellt kan man tillsätta lite vatten om den inte går att få ihop. Rulla sedan degen till två rullar, ca 3 cm i diameter och lägg sedan in den i kylen i minst 30 minuter.

Tag ut rullarna och rulla dem i rikligt med garnering. Vi brukar använda timjan och rosmarin som garnering. Det går åt en hel del, till två rullar går ca en halv burk av varje. Skär sedan rullarna i skivor, drygt 1/2 cm tjocka med en vass kniv.

Parmesankex rullade i kryddor

Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och in i ugnen. Receptet säger ca 8 minuter, men det brukar ta längre tid för oss, kanske upp mot 11-12 minuter. Håll koll på dem och ta ut dem när de har fått fin färg.

https://d33wubrfki0l68.cloudfront.net/45c7bba3a955c303b23406170a1a1c2ccd3b0d45/8f7b1/images/parmesankex-2.jpg

Vi serverade dessa kex till ett bubblande Shiraz från Australien när gästerna kom. De är grymt goda och det går typ inte att sluta äta dem när man väl börjat :)