Receptpärmen


Saffransfudge med pistagenötter

Skrivet av Patrik den .

Eftersom vi fick en burk med finsaffran från turkiet när jag fyllde år ville jag göra något julgodis med saffran. Efter lite googlande och tänkande bestämde vi oss för att göra saffransfudge. Många fudgerecept innehåller kondencerade mjölk, vilket jag av oklar anledning inte ville ha, men till slut hittade jag ett recept som bara innehöll grädde, socker och vit choklad (Och saffran såklart). Jag ville dock ha lite mer krunch i mitt godis, jag la även till pistagenötter.

Färdigt godis på avsvalning, saffransfudge till höger, Lindas jordnötssmörskrunch till vänster:

Saffransfudge

Ingredienser

  • 3 dl strösocker
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 75 gram vit choklad
  • 50 g pistagenötter
  • saffran (0.5g enligt receptet, vi höftade eftersom vi inte har något som kan mäta så exakt. Skulle tro att det var ungefär 1 krm)

Förbered en form genom att klä den med bakplåtspapper (Viktigt att göra innan eftersom fudgen måste hällas upp på en gång när den är klar). Hacka chokladen Mortla saffran med lite socker Blanda grädde och socker i en kastrull. Koka upp och låt koka. Enligt receptet vi hittade skulle det ta 10 min, men det tog snarare 25 för oss. Vi körde i en ugnstermometer och mätte temperaturen till 115 grader när ett kulprov kändes lagom fudgigt. Blanda i nötter, saffran och choklad och rör till chokladen smält. Häll upp smeten i den förberedda formen och smeta ut den jämnt Låt svalna

Förvaras fudgen i kylskåp blir den hårdare.

Resultatet blev jättegott!