Receptpärmen


Samosas

Skrivet av Linda den .

Frasiga små goda vegetariska piroger med smakrik fyllning. Innehåller sötpotatis, ärtor, purjolök och kryddor med filodeg runtom. Godast att äta direkt men passar även bra att avnjuta kalla på en picknickfilt.

Ingredienser

Fyllning

  • 2 stora sötpotatisar
  • 1 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5 dl frysta gröna ärter
  • 2 tsk curry
  • 1 krm chilliflakes
  • 2 msk olja
  • salt och svartpeppar

Runtom

  • 250 g filodeg
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 2 msk olja

Gör så här

Förbered fyllningen

Skala potatisen och skär den i bitar. Skölj och strimla purjolöken. Skala och hacka vitlöken.

Koka potatisen mjuk i saltat vatten, tillsätt ärterna när det återstår några minuter av potatisens koktid. Häll av vattnet och mosa potatis och ärter med en potatisstöt.

Fräs purjolök, vitlök, curry och chiliflakes i oljan i en stekpanna. Blanda ner löken i potatis- och ärtmoset. Smaksätt med salt och peppar.

Samosas

Sätt ugnen på 200°C.

Blanda mjöl och vatten till ett lim.

Lägg ut filodegsarken på arbetsbänken och skär varje ark i 4 remsor på bredden.

Lägg remsorna med kortändorna mot dig. Lägg en klick av fyllningen i nedre kortändan på varje remsa. Vik det nedre högra hörnet över fyllningen mot vänster långsida. Vik framåt en gång så den åter blir rektangulär. Vik det nedre vänstra hörnet mot höger långsida och vik framåt. Pensla den ovikta delen med limmet och vik ihop till en triangel. Vik resten av filodegsremsorna på samma sätt och lägg knytena på en plåt med bakplåtspapper. Pensla knytena med oljan.

Grädda dem mitt i ugnen ca 10 minuter.

Samosas är godast att äta direkt, men passar bra att äta kalla på en picknick också. Servera med en god dippsås till.