Receptpärmen


Vegetariska piroger

Skrivet av Linda den .

Det är toppen att ha piroger i frysen. Passar perfekt till mellanmål, lunch eller att komplettera en för liten måltid med. Men det är jobbigt att laga piroger. Det tar ungefär en hel dag, så räkna inte med att hinna göra så mycket annat den dagen. En idé är att göra själva fyllningen kvällen innan så går det nog lite fortare.

Ingredienser, ca 20 piroger

Deg

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 600 g vetemjöl
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg till pensling

Fyllning 1, till 12 piroger

  • 3 morötter
  • 2 sötpotatisar
  • 250 g skogschampinjoner
  • 2 burkar krossad tomat
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk grönsaksbuljong
  • 2 tsk basilika
  • 1 tsk honung
  • svartpeppar

Fyllning 2, till 8 piroger

  • 1 näve torkade kantareller
  • 1 zucchini
  • 2 rödlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk creme fraiche
  • timjan
  • svartpeppar
  • en klick smör
  • salt
  • olja att steka i

Gör så här

Om du ska göra båda fyllningarna kan det vara en bra idé att göra fyllning 1 innan degen och fyllning 2 medan degen jäser.

Fyllning 1

Skala och riv morötterna. Skala och skär sötpotatisen i små bitar. Hacka löken.

Fräs löken i lite olja tills den mjuknar. Pressa i vitlöken och stek någon minut till. Häll i de krossade tomaterna. Krydda med basilika, honung, grönsaksbuljong och svartpeppar.

När såsen kokar tillsätt morötterna och sötpotatisen. Låt koka i ca 30 minuter på medelvärme.

Rensa och skär champinjonerna i bitar. Fräs svampen i en stekpanna och tillsätt en klick smör när vattnet ångat bort.

Blanda ihop tomatsåsen med svampen när båda är klara. Låt svalna och ställ in i kylen tills degen är redo.

Fyllning 2

Lägg den torkade svampen i ljummet vatten. Skölj och skär zucchinin i bitar. Hacka rödlöken.

Stek rödlök, zucchini och vitlök i olja tills löken och zucchinin mjuknat. Krama ur svampen och skär den eventuellt i mindre bitar. Lägg ner svampen och en klick smör i stekpanna tillsammans med det andra.

Krydda med timjan, salt och svartpeppar. Häll i creme fraichen. Låt koka upp. Ta från värmen och låt svalna.

Degen

Smula jästen i en bunka. Ha i salt, honung och lite av mjölken. Rör runt så att jästen "smälter". Häll i resten av mjölken, smöret och det mesta av mjölet.

Knåda degen i ca 10 minuter tills den blivit smidig. Låt degen jäsa i 50 minuter.

Göra pirogerna

Sätt ugnen på 225°C.

Dela degen i 20 bitar. Kavla varje del till en platta. Försök att få mitten lite tjockare och kanterna tunnare (det är svårt, men ha inte för tjocka kanter bara).

Lägg fyllning på ena halvan. Pensla kanten med vatten och vik ihop pirogen. Tryck till kanterna så att pirogen håller ihop.

Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i rumstemperatur i 15-20 minuter.

Pensla pirogerna med ett uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna på galler.